Gjærbakst

Foccaciabrød

Foccaciabrød er noe vi spiser mye av i min familie, min mor har laget det som tilbehør til middagen i alle år. 

Det som kjennetegner et godt Foccaciabrød for meg er smak, det skal være luftig, det skal være salt og sprø skorpe helst rundt hele brødet! 

Brød:

ca 600 g mel

1 ts salt

1 ss sukker

1/2 pk tørrgjær

ca 4,5 dl fingerlunkent vann

1 dl olje

Jeg liker å ha litt ekstra smak på brødet mitt, så du kan enten ha litt buljong i vannet, bruke olje med smak eller tilsette krydder! 

Ha alle de tørre ingrediensene i en bolle. Tilsett mesteparten av vannet og oljen og elt deigen samen til en fin deig i kjøkkenmaskin. Tilsett litt og litt av det resterende vannet imens du elter. Elt deigen til den er elastisk, den må gjerne være litt løs. 

Legg deigen til heving i en god time. 

Smører en liten langpanneform med olje og heller deigen rett oppi uten å elte den noe. Lar den etterheve i en time til. 

Når jeg nå tar frem deigen har den hevet seg så bra at den er full av luftbobler på overflaten. Når jeg videre deler den opp og trykker «ruter» i deigen med fingrene mine, kommer boblene bedre til syne og de må du ikke sprekke. 

Topping:

1,5 dl olje

rosmarin

havsalt

Heller oljen over brødet, prøver å få olje godt over hele, så fester rosmarin og havsalt seg godt til brødet. Ikkje vær kjip med toppingen, den gjør hele brødet! 

Stekes så i midten av ovnen på 225 grader i ca 20-25 minutt. Sjekk alltid underveis, alle ovner er forskjellige. 

La hvile på rist for å beholde den sprø skorpen du forhåpentligvis har fått rundt hele brødet! 

Riv bitene i brødet fra hverandre og nyt! Enten det er itillegg til middagen, eller du vil spise det alene som det er. Jeg skjærte en stor bit i to, puttet på med salat og pulled pork, fikk verdens beste sandwich! 

Velbekomme! 

Kaja.