Gjærbakst

Halvgrove rundstykker!

I dag har jeg laget halvgrove rundstykker som passer veldig godt som skolemat for ungene. Vi spiste halvparten til kvelds og resten blir med ungene på skolen i morgen! Kan nesten garantere at de kommer hjem med tom matboks! 

4 dl melk

1ts salt

1/2 pk tørrgjær

ca 300 gram vanlig mel

ca 200 gr grovere mel

50 gram smør

Frø til topping

Bland alle de tørre ingrediensen i en bolle. Prøv å unngå at gjæren og saltet har direkte kontakt, da kan dette hemme hevingen. Tilsett nesten alt melken, og kjør deigen godt sammen i kjøkkenmaskin. Tilsett så smøret og spe på med resten av melken ved behov. Eltes så videre til deigen slipper bollen og er elastisk.

Hoppet over hevingen på disse, men du kan godt heve til dobbel størrelse og så etterheve når du har rullet ut rundstykkene. Jeg bare ruller ut med en gang, klipper opp på toppen så de får heve fritt, og lar de stå lunt i ca 1 time. 

Pensler de med vann og drysser forskjellige frø på.  Steker de i midten av ovnen på 225 grader i ca 15 minutter. Sjekk gjerne før også, alle ovner er ulike. 

Disse får hvile på rist, så holder de seg sprø. Da er det egentlig bare til å finne frem smør og kanskje litt ost, og bare nyte maten når den skal inntas! 

Håper det smaker! 

Kaja.

Søte små! Jeg veier disse opp til ca 90 g før jeg ruller de ut. Da blir de like store.