Gjærbakst

Havregrynsbrød!

Da jeg bakte dette brødet og delte bilder av det på Instagram feeden min, fikk jeg veldig mange tilbakemeldinger. Noen syntes det var flott at jeg brukte grøten til å bake brød, og mange ønsket oppskrift! Det er så gøy når folk blir inspirert og har lyst på oppskrift, så da fikser jeg det! Da jeg laget brødene på slump, ble jeg nødt for å bake på ny, for å få laget en oppskrift! Da laget jeg rundstykker.

Jeg er veldig glad i kaldheving over lang tid! Veldig praktisk for meg som er trøtt om morgenen!

Oppskrift:

Først lager du havregrynsgrøt.

2,5 dl vann

2,5 dl melk

1/2 ts salt

2,5 dl havregryn

Ha alt i en gryte og kok opp, kok til grøten er tykk, sett til siden for avkjøling.

10 dl mel

1 ss sukker

1 ts salt

1 ts gjær

ca 3 dl vann

4 ss olje

Hell den kalde grøten i en bakebolle, hell over de tørre ingrediensene og elt sammen, hell over oljen, så litt og litt vann til du har ønsket konsistens på deigen! Elt deigen i ca 10-15 minutter, til den er gjevn og fin! Jeg lager deigen ganske våt for å få saftig bakst. Dekk bollen med plastfolie og la deigen stå på kjøkkenbenken i 10-12 timer!

Brød:

Dekk til 2 brødformer med bakepapir. Hell deigen likt i de to formene og strø over havregryn. Sett til heving imens du varmer opp ovnen til 220 grader varmluft. Har du damp, bruker du det. Jeg bruker en ildfast form som jeg har vann i og setter den nederst i ovnen imens jeg steker brødene. Lar de steke i ca 15 minutter, da tar jeg de ut av ovnen og ut av formene og setter de inn i ovnen igjen til de er gjennomstekt og har fått fin crispy skorpe rundt hele brødet.

La brødet avkjøle litt før du skjærer i det!

Rundstykker:

Når jeg lager disse rundstykkene bruker jeg en is-skje! Helt genialt å bruke dersom deigen er klissete slik som her. Du kan også ha mel på kjøkkenbenken, helle deigen over og skjære ut en og en bit som du legger på stekebrettet uten å elte deigen. Drysser over havregryn og litt mel og lar de etterheve imens ovnen varmer seg opp.Steker disse i ca 10-15 minutter, og lar de hvile på rist til du er klar for å spise!

Barna mine elsket både brødet og rundstykkene. De har en litt annen konsistens enn vanlig tørt brød, veldig saftig også dagen etter. Denne deigen gav ca 16 rundstykker.

Håper det smaker!