Gjærbakst

Kanelboller!

Alle som har fulgt meg en stund på sosiale medier, vet at jeg elsker kanelboller! Det er min absolutte favoritt gjærbakst og bollene forsvinner alltid! I dag er det kanelbollens dag og jeg har selfølgelig bakt!

Har du det sånn som meg, at magen får litt problemer når det er for mye gjær i baksten, anbefaler jeg deg å kaldheve deigen! Synes også at deigen blir mye bedre å jobbe med når jeg har langtidshevet den. Sett deigen kaldt over natten eller imens du er på jobb, så er det bare til å rulle ut, etterheve og steke når du står opp eller kommer hjem fra jobb! Perfekt! 

Når jeg kaldhever så bruker jeg veldig lite gjær. På denne oppskriften hvor jeg normalt hadde brukt 1/2 pk tørrgjær, bruker jeg kun 2 ts. Alle ingrediensene skal også være kalde.

Du kan selfølgelig også bake disse bollene på vanlig måte, bruker fortsatt kalde ingredienser jeg da, dobler gjæren, og forhever i minst 1,5 time før jeg lager bollene. Bruker en del vannbad dersom jeg vil at det skal gå raskere. 

Oppskrift:

700 g mel

1,5 dl sukker

2 ts gjær

3 dl gresk vaniljeyoghurt

50 gram smør i biter

3 dl melk

1 egg

Ha mel, sukker, gjær, yoghurt og 1,5 dl av melken i en bolle og elt sammen. Imens du elter tilsetter du resten av melken, tilsett litt og litt til du er fornøyd med konsistensen. Visp egget sammen og ha oppi, elt videre. Når egget er eltet inn i deigen har du over smøret i biter, og elter dette også inn i deigen til du får en gjevn og elastisk deig. Elt en god stund og øk farten på slutten, den skal slippe bollen når den er ferdig. Dekker bollen med plastfolie og setter den kjølig, gjerne i kjøleskap. 

Etter noen timer i kjøleskap er det klart for å rulle ut! Kjevle ut deigen til et stort rektangel. Smør på smør, dryss godt med kanel og sukker. Rull opp til en pølse og skjær biter som du legger på bakepapir. La disse etterheve i 45-60 minutter, gjerne over vannbad i vasken dersom du vil fremskynde det litt. 

Pensle med sammenvispet egg.

Stekes i midten av ovnen på 225 grader i ca 12-15 minutter. Nytes med en gang! 

Noen ganger liker jeg å variere litt. Bruk sjokoladepålegg istedenfor kanel og sukker. Eple og nøtter, karamell eller syltetøy er også supert! Trykk ned midten av bollen og ha vaniljekrem på. Melisglasur enten vanlig eller med ostekrem er også supergodt! 

Disse blir saftige og myke, ikke minst så er de magevennlige for meg! Sikkert trykket i meg 7 boller i dag, FØR barna kom hjem og vi skulle kose oss! Det er virkelig godt jeg ikke baker disse så ofte, haha! 

Hipphipp for kanelbollens dag! 

Kaja.