Gjærbakst

Kanelknuter med vaniljekrem.

Altså! Kanelboller, jeg får rett og slett ikke nok! Det er noe av den beste gjærbaksten jeg vet om. Hver søndag er bolledag, og man skal alltid kunne unne seg en bolle synes jeg. Denne oppskriften gir ca 18 store saftige boller, og da jeg hadde disse med meg i farsdag på søndag, forsvant alle! 

Oppskrift:

700 g mel

1 dl sukker

1 pk tørrgjær

4,5 dl kald melk

100 g romtemperert smør i terninger

2 ts kardemomme

1 egg

Ha alle de tørre ingrediensene, melken og egget sammen i en bolle og elt sammen i ca 10 minutter på lav hastighet. 

Tilsett så smøret i biter og elt dette inn på høy hastighet til du har en gjevn og fin deig. 

Sett deigen til heving i ca 1 time. 

Kjevle ut et stort rektangel. Smør smør over hele. Jeg laget knuter av denne deigen, men du kan selvfølgelig lage vanlige kanelboller også! 

Skal du lage knuter ruller du ikke deigen sammen, men du bretter den. Jeg «deler» deigen i 3 deler og drysser kanel og sukker i midten. Bretter så den ene siden over inn over midten og drysser godt med kanel og sukker over der igjen før jeg bretter siste del over. 

Bestem deg hvor tykke knuter du vil ha, jeg skjærte hver del ca 1 -1,5 cm tykke. Skjær remser i bredden med en pizzaskjærer. Jeg vrir remsen først før jeg knytter den. Setter bollene på et brett til heving. 

Heves i ca 45 minutter til. Nå trykker jeg til en grop i midten på bollene og har vaniljekrem i en sprøytepose. Fyller bollene godt opp, pensler med egg og drysser mandelflak over. 

Stekes i midten av ovnen på 225 grader i ca 10-12 minutter. 

Avkjøles på rist. Laget til melisglasur som kan helles over bollene til de som ønsker det! Den lager jeg av 1 eggehvite som jeg pisker til skum. Heller melis over og pisker godt til jeg har ønsket konsistens. 

Kjempegodt! 

Kaja.