3D-kaker

Lille Gruffalo kake!

I helgen feiret vi lille Alma som har fylt 2 år! Hun elsker Gruffalo, da fikk jeg en ide og hadde lyst til å lage en Gruffalo kake. Komt meg litt inn i bakemodus igjen, mange bursdagen fremover, og det er så gøy å føle seg kreativ igjen!

Jeg har funnet ut at 3D kaker er et perfekt valg for meg og mine utfordringer med vond arm. Det ser kanskje mye mer komplisert ut, men å lage alle disse figurene, kjevle, skjære til små små figurer og detaljer, og lage temakaker, er mye mer tidkrevende og tyngre enn disse 3D kakene.

Jeg har lyst til å dele litt bilder på hvordan jeg går frem for å lage en slik kake, og håper med det at flere har lyst til å prøve seg.

Denne gang, laget jeg alt i krem, men du kan også skjære til i kaken for å lage til fasongen du ønsker. Dersom du skal bruke krem, er det viktig å bruke en krem som stivner(smørkrem med ekte smør), og vente til den er stivnet skikkelig før du trekker kaken med marsipan.

Jeg trekker kaken i «grunnfargen» jeg ønsker og alle andre farger er malt på. Klemmer forsiktig inn marsipanen der hvor det er naturlig iforhold til kremen. Trekker også med et litt tjukkere lokk enn jeg vanligvis bruker slik at jeg får litt å jobbe med i kriker og kroker, samt at jeg kan lage struktur i marsipanen uten at det går hull.

Det ser kanskje ikke helt lovende ut på de første bildene, men det blir bedre og bedre for hver detalj som legges til. Det er viktig å være nøye og ta seg litt tid til grunnlaget, for det er litt sent etter at lokket er på. Derfor ønsket jeg å bruke krem denne gang isteden for å skjære i kaken. Måtte prøve meg frem for å få riktig fasong, da er det greit å kunne ta bort kremen og starte på ny uten at det blir for mye kluss.

Øyne, horn, øyenbryn og ører lager jeg utenom. Lar ørene og hornene stivne før de settes inn i kaken. Da bruker jeg godt med rå spaghetti for at de skal sitte godt. Når jeg maler på kaken bruker jeg pastafarge blandet med vodka(uten smak). Alkoholen fordamper, så det gir ikke smak på kaken. Her har jeg også brukt litt kakao og spiselig shimmer for å få frem detaljene.

Du trenger egentlig ikke noe særlig utstyr for å lage en slik kake, men noen ting er greie å ha. Kjevle – liten og stor, smoother – for å gjevne ut marsipanen, et utstyrsett med «moulding tools» – som du kan bruke til å lage detaljer(som på denne kaken, pelsen, nesen). Stor kjevle må du ha for å kjevle ut lokket, men du kan trykke og forme lokket på plass, og detaljene kan du lage med en skje eller en sløv kniv for eksempel. Jeg har brukt ringer/utstikkere til å lage øynene, men du kan lett bruke et lokk, eggeglass osv med riktig størrelse for å trykke ut de dersom du ikke har ringer.

Det er noe med disse kakene jeg lager, hvor de alltid får et skremt uttrykk, akkurat som om de vet at de skal bli spist! Haha, helt tilfeldig!

Jeg liker ikke å snakke om tid når jeg baker, timene går og jeg storkoser meg, men det viktigste jeg kan si om tid, det er å ha nok av det. Sett av tid til å tenke, gjerne kunne sette kaken fra seg og komme tilbake til detaljene dersom du står fast. Hastverk og slike kaker går ikke godt overens.

Siden det var en toårsdag synes jeg det passet godt å lage lille Gruffalo. Et enklere valg når det gjelder (det er mindre)detaljer, men det kan i noen tilfeller faktisk være enklere å få det til å ligne dersom det er mer detaljer som skal på plass, for da kjenner ofte barna figurene igjen uansett hvordan sluttresultatet blir.

I denne kaken har jeg sjokoladekake med rømme og oboysmørkrem. Perfekt og enkelt til barnebursdag!

Håper du fikk litt lyst til å prøve en 3D kake du også! Jeg baker dessverre ikke på bestilling, men jeg svarer gjerne på spørsmål dersom du vil ha tips eller råd på hvordan du kan gjøre ting. Send meg bare en mail, så svarer jeg når jeg kan! (Svarer ikke på bakeforespørsler)

Lykke til, og send meg gjerne et bilde eller tagg meg på sosiale medier dersom du prøver deg!

Kaja.